22 December 2009

this is my stand!!

Hari ini menyaksikan specialist and MO ortho Taiping lebih 'ganas' dari biasa. Umpama ada angin taufan yang melanda.. semua orang asyik nak meradang, marah-marah dan mencari kesalahan orang lain terutamanya kami 'the so called mere pawn' or ikan bilis di dalam lautan dalam yang penuh dengan pemangsa-pemangsa ganas menanti masa saja untuk membaham si mangsa yang lemah tidak berdaya.

And as usual, we heard the famous quote.
"What are you guys waiting for? Prayers? God will not come to save you.."
Empty threat coming from an empty heart who always boasting with an empty pride.
And it broke my heart even more when there's a few of my friend who later said: "..in this kind of environment, how come you still believe in God?.."
Terasa seolah-olah kembali sejenak ke tanah Rusia ketika saya masih lagi beroommatekan seorang wanita dari Ghana. Teringat kepayahan cuba mempertahankan sekelumit iman di dalam dada dan bermujahadah untuk terus bersabar dan bersabar. (di ortho sekarang, cuma ada 4 saja Melayu dan Islam, 2 HO dan 2 MO. staff pun ramai yang non-muslim. Kalau tidak ada diri sendiri yang sentiasa mengingatkan diri (dengan kekuatan yang datang dari Allah yang Esa, maka hanyutlah anda dengan kerja-kerja yang takkan putus2 habisnya itu..)

Di ketika telinga saya sering disogokkan dengan ayat2 yang meruntuhkan iman dan semangat, hanya hati kecil inilah yang mampu menjawab dan melawan kembali. Teguh menyatakan TIDAK!! God is always here with me. He sees me, He heard my prayers and He always there for me ALL THE TIME!! And He knows what best for me. Jalan yang Allah hamparkan untuk kita itu sentiasa cantik, sarat dengan hikmah yang mendalam. Jiwa perlu besar dan kaya. Hati perlu syukur dan sabar. Minda perlu sentiasa muhasabah dan beringat.

DARIPADA TAKUTKAN SI HAMBA YANG SENTIASA MERASAKAN DIRINYA HEBAT, LEBIH BAIK KITA TAKUT PADA SANG PENCIPTA YANG MEMANG TELAH TERNYATA HEBAT.

" Katakanlah, dengan kurnia Allah dan rahmat-Nya, hendaklah dengan itu mereka bergembira. Itu lebih baik daripada apa yang mereka kumpulkan." {Yunus: 58}

Perit rasa hati memikirkan di bumi negara islam ini, masih ada ruang-ruang hati yang tidak tersentuh dengan cahaya-Nya apatah lagi melihatkan mereka yang begitu bongkak mendabik dada dengan kehebatan ilmu yang apalah sangat hebatnya dibandingkan apa yang Allah miliki. Rasa lebih sedih memikirkan diri kerdil ini yang tidak mampu mengubah arus 'hitam' yang sedang melanda ortho sekarang. (buat masa sekarang, hanya mampu mengepung diri dan berkongsi 'aura' jiwa seorang muslim sahaja - tak cepat mengalah dan tak terjejas dengan ugutan-ugutan mereka yang tidak takutkan Tuhan ini..)

Doakan saya kekal tsabat dan bukan hanya setakat mengepung diri semata.. Sekejap lagi, nak keluar berjumpa usrati baru =) alhamdulillah, tercapai juga hasrat.. berliku-liku jalan nakkan usrah di hospital ni.. lebih susah mengalahkan nak jadi PM Malaysia.. hehe. Nak benda baik dan berharga kan.. sebab tu lah susah. No pain, no gain.
Right??

K lah, hingga jumpa lagi. Sekadar melahirkan kekecewaan atas apa yang berlaku di 'dunia' kecil ortho. itu sahaja. Doakan saya lagi sekali.
aminnnn.. ^_^

04 December 2009

first duty of love




Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah. Maha Suci Allah Yang menjadikan seluruh makhluk di muka bumi ini. Sedar tak sedar, dah lebih 2 bulan saya bergelar HO Ortho. Alhamdulillah, dengan kekuatan yang saya sandarkan pada-Nya, langkah ini dipermudahkan dan jiwa semakin tenang dalam lingkungan rahmah Allah yang saya rasakan tak putus-putus datangnya. Di permulaan waktu kerja, ada ketikanya saya terfikir.. apalah yang aku dapat dari kerja yang tak putus-putus datang, stress yang berganda-ganda, maki-hamun yang berbakul-bakul (in fact, mungkin lebih bakul agaknya.. hehe), dan kepenatan seharian yang bisa meragut terus nikmat kehidupan dunia apatah lagi nikmat ibadah pada Allah yang Esa..


Alhamdulillah, jawapannya mudah saya temui (syukur Allah tunjukkan jalan). Adakalanya lupa, sejenak itu juga Allah ingatkan kembali (harap Allah sentiasa ingatkan..). Alhamdulillah. Apa yang saya dapat? Bergunung-gunung pahala dan melaut rahmat Allah! And i learn to love every single thing bit by bit everyday especially towards my patient and all my colleagues. Tak tahu di mana silap atau betulnya, kebanyakan patients yang saya jumpa lelaki atau perempuan (di klinik atau di wad), kalau bercakap dengan saya,in the end mesti akan menangis. Serba-salah saya dibuatnya. Nasib baik dapat pujuk balik. Huhu. Terkeluar segala macam rahsia dan 1001 kisah yang beri saya banyak pengajaran. Being a doctor means you have the VVIP seat to the theater of life. (buat saya terfikir, mungkin patut saya cuba buat specialisation in psychiatry?? Seems like i got special talent in this kind of field.. hmmm...Wallahualam. Apa pun, saya serahkan pilihan itu pada Yang Maha Menentukan..)

Berdasarkan secebis pengalaman hidup saya bergelar HO yang tak seberapa ni, patient needs you to LISTEN to them more than they want you to treat them. I mean, really listen to them. Dari sinilah, saya terfikir, the first duty of love IS TO HEAR. No man becomes rich unles he enrich others. Jangan bakhil menabur kebaikan!! By giving out to others, you actually giving it back to yourself. Tidak susah sebenarnya untuk kita menggembirakan orang lain (apatah lagi yang sedang sakit dan menderita rohaninya). Mungkin hanya dengan secebis kata-kata, mungkin hanya dengan senyuman, mungkin juga hanya dengan doa.


Jadi doktor ni bererti anda akan ada banyak duit dan mungkin juga banyak harta terkumpul plus kehormatan dari masyarakat setempat, tapi jangan lupa.. dengan bergelar doktor juga, bererti tiada lagi masa rehat dengan keluarga, telefon mesti bersama anda 24-7, and you're entitle to hospital call all the time!! Tapi, kalau betul caranya, betul niatnya, maka bergembiralah dengan kurniaan Allah yang sentiasa ada malah bertambah-tambah lagi. I don't make a living by what i can get but i make a life by what i can give. And by that, i am truly in peace with myself and my non-stop work. Hehe.


Berbalik kepada sifat Al-Wahhab tadi, cuba perhatikan.. bagaimana Allah SENTIASA memberi tanpa meminta balasan. Cuba renungkan sejenak, betapa Allah SENTIASA memberi sebelum diminta (apatah lagi kalau kita mintak kan??), Allah SENTIASA memberi berulang-ulang kali dan berterusan. Dah lah tuh, Allah bagi semuanya benda yang berharga dan terbaik untuk kita. And the best part, Allah memberi sesuatu yang baik untuk kita menghasilkan pulak kebaikan yang lain. Perasan tak semua ni??


Tangkai-tangkai kebaikan dan rahmat yang takkan pernah putus!! Subhanallah. Maha suci Allah Yang Maha Memiliki.


Buat masa sekarang, saya sedang berusaha keras untuk membangunkan diri. Sedang berusaha memperkuatkan dalaman. Kebelakangan ini, 'ujian' saya dah tukar rupa bentuk.. dulu selalu kena marah, sekarang selalu kena puji pulak.. Lagi takut. Takut lupa diri!!


Minggu depan, saya buat kenduri kecil-kecilan, mahu menzahirkan kesyukuran saya atas pelbagai perkara (Alhamdulillah dapatlah jemput 80+ staff ortho), kalau ikutkan hati, sampaikan junior2 di Rusia pun saya nak panggil sekali.. tapi nampaknya tak bolehlah. InsyaAllah, umur panjang, lain kali lah yea?


K lah, hingga jumpa lagi insyaAllah.
salam sayang dari bumi Taiping.
2nd month assestment saya minggu depan. (tolong doakan kejayaan saya yea..)

05 November 2009

ingatkan daku di kala aku lupa


mencari sesuatu dalam hidup??
rasa macam tak cukup masa nak buat banyak benda?
kena ingat..
semua orang pun dapat 24 jam saja sehari
apa yang penting bukan berapa lama masa kita buat kerja tu
tapi berapa banyak keberkatan yang kita boleh dapat dari sekelumit masa yang Allah beri pada kita... betul tak??
(saya pun masih berusaha untuk menambah-berkat masa yang terasa semakin sempit dan sikit ini... huhu..T_T)
pintu doa dan rahmat Allah sentiasa terbuka buat hamba-Nya yang meminta dan setia mengharap..

ps: rindunya nak jumpa usrati!


maaf hasil tulisan tidak berapa berkualiti.. sekadar mahu lebih mengingatkan hati sendiri yang kadang-kala terlupa dan mengeluh.

feel like giving up..



Ooops..!! Relax! Its not red alert yet. This story is not about me. Its a story about one of my precious patient whose reaction are very much the same like any other patient who encounter almost the same degree of 'misfortune'.

I'm counseling this lady to opt for BKA which also mean Below Knee Amputation. Its hard to make decision ( i know ) but regrettably its needed. To cut the story short, this blind lady.. instead of choosing to cut a leg and save her life, she choose to lie down, moping and HOPING TO JUST DIE.. and she refuse to let us help her in any way possible. Me and one of the staff nurse were trying very hard to explain to her what her current condition is and why we really need to do the BKA. We took more than one hour just to try to bring her into accepting what is happening to her.

Berkali-kali saya cuba tekankan yang kita manusia perlu usaha dan usaha. Hilang satu kaki tak bermakna hidup sudah tidak bermakna lagi. Jangan cepat sangat mengalah dan lepas tu terus menuduh Allah tak sayangkan kita, Allah tak terima doa kita dan sebagainya. Semakin lama bercakap dengan mak cik tu, semakin sebak saya jadinya. Betapa murahnya harga nyawa pada mereka. Let just think: how do we help someone if he himself refuse to help himself? Lebih kurang macam motto yang famous tuh.. help us to help you.. Terfikir juga sebenarnya segala apa yang saya lontarkan pada dia pun boleh diguna pakai pada saya juga. Walau bagaimanapun, betapa saya cuba meletakkan diri saya di tempatnya, saya tetap tak boleh nak terima bagaimana dia boleh terus ambil sikap tak kisah dan nak mati sahaja... MasyaAllah.. T_T
ingat ni: SIKAP TAK KISAH ITU SANGAT-SANGATLAH TAK BAGUS. Allah pun dah kata, Dia takkan mengubah nasib seseorang itu selagi dia sendiri tidak cuba mengubah nasibnya.

Yes, life is stressful and there're a lot of things that can bring you down. But, when there is down, there is always up. A little bit of stress is needed to help you grow. A lot of stress is also needed too.. why? To help toughen you up! Why choose to lay low and die when you can fight and win? Yes.. maybe winning is not always in our hand, but life is not just about winning. Life is a journey. Instead of just dull colors, brighten it up with wonders of life. With all this, you appreciate everything more and more. And whats more important, it humble you up.

{..Apakah manusia akan mendapat segala apa yang dicita-citakannya? Tidak! Maka milik Allah-lah kehidupan akhirat dan kehidupan dunia}

AN-Najm: 24-25

Susah hati, sesak nafas fikirkan macam-macam benda, rasa macam dah tak boleh nak go on lagi.. apa lagi, mengadulah dengan DIA. DIA confirm dengar punya. Cuma masa nak bagi saja, tak tahu cepat atau pun lambat. Apa pun, kena yakin Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Allah yang sifatnya Maha Mengetahui, Maha Mengasihani, Maha Melindungi, Maha Lembut dan Maha Berkuasa takkan pernah membiarkan kita hamba-Nya ni terumbang-ambing sendirian menjalani kehidupan.

{Apa yang ada di langit dan di bumi selalu meminta kepada-Nya. Setiap waktu Dia dalam kesibukan... Kami akan memberi perhatian sepenuhnya kepadamu wahai manusia dan jin! Maka nikmat Tuhamu yang manakah yang kamu dustakan?}

Ar-Rahman: 29-32

So, ada rasa nak give up lagi?? Not so fast and not so easy k?
Cuba jadikan hidup kita ini seperti air yang mengalir dari puncak yang tinggi. Terhalang bagaimana sekalipun, ia akan tetap mengalir turun ke bawah seperti mana yang Allah telah perintahkan padanya. Perkataan 'aku tak bolehlah' tak wujud dalam kamus hidup si air ini. Macam tu lah yang kita nak.

What we see is not a problem, but always A SOLUTION..


ok tak macam tuh.. ??

22 October 2009

Dia wujud untuk kita bersujud

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.. guess what??? Gaji pertama saya dah masuk!! Alhamdulillah.. =) walaupun tak patut gembira kerana duit (duit kan sifatnya sementara saja..), saya tetap bersyukur, detik ini sampai akhirnya. (hehe) Macam tak percaya, dah cukup sebulan saya dapat bertahan di hospital. (harapnya kekal bertahan hingga ke hujung dengan jayanya.. insyaAllah)

2 orang lagi kawan sekerja saya tumbang menyerah kalah dengan 'pressure' melampau. Saya pun tak tahu di mana silapnya mereka jadi begitu (walaupun adakalanya saya pun ada fikiran2 negatif begitu.. hehe). Memang sejak jadi doktor ni, cuma satu saja yang selalu saya terfikir dan diingatkan berulang kali... PERGANTUNGAN KITA PADA ALLAH PERLU >100%.




Adakalanya, dengan urusan yang mudah-mudah saja (contohnya pasang brenula), Allah dah nampakkan betapa kita manusia ni mudah leka dan alpa. Bila dalam hati terdetik rasa hebat ataupun terlupa sejenak siapa pemilik mutlak manusia dan segala isi dalamnya.. haa.. mulalah jadi macam-macam benda. (itu untuk sayalah, saya tak tahu yang lain macam mana..)

Di kala sedih dan rasa sunyi mencengkam bilik, bacaan surah Ar-Rahman dari laptop jadi peneman dan penenang diri. (perlu selalu ingatkan diri.. nikmat mana lagi yang Allah beri yang kau nak dustakan???) Kata seorang mak cik yang jadi extension dan charger tetap iman saya (memandangkan waktu kerja yang sibuk sangat dan tak menentu, terpaksa ubah kepada usrah on phone...pandai2lah nak hidup kan..) inilah detik dan ketikanya Allah mahu didik saya jadi manusia yang lebih tabah dan lebih hebat pergantungannya dengan Dia.. DIA WUJUD UNTUK KITA BERSUJUD. Subhanallah.. betul sungguh kata-kata itu. Bila saya mengadu tentang perihal seorang pakar yang tak habis-habis nak mencari kesalahan saya, katanya adukan pada Allah berikan saya jalan keluar.. sama ada saya dapat bertukar atau pakar itu yang bertukar, ataupun Allah berikan jalan untuk saya terus bertahan dan 'membesar' di bawah jagaan si pakar tadi. Minggu lepas menyaksikan saya macam 'putus asa' sekejap. Lemas mahu mencari jalan keluar yang seolah-olah takkan berjumpa.. namun, sekali lagi Allah datangkan rahmat-Nya untuk saya. Entah macam mana, tiba-tiba pakar tu berkursus dan assesment saya ditunda tarikhnya. Dapatlah bernafas lega sekejap tanpa kehadiran pakar tu.. (hehehehhe).

..."dan sungguh, Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang-orang yang benar-benar berjihad dan bersabar di antara kamu; dan akan Kami uji perihal kamu.."
{ Muhammad: 31}

Saya selalu katakan pada diri, kalau ujian sekecil ini pun dah tak mampu nak harungi, layak ke nak kata diri mahu menghuni syurga Allah yang kekal abadi?? Takkan lah tempat super 1st class Allah nak bagi kat orang yang lekeh-lekeh kan?? Buat masa ini, saya masih mampu bertahan dan insyaAllah dengan izin-Nya akan terus bertahan.

Kehidupan ini berjalan di atas qada dan qadar yang telah Allah susun dan aturkan dengan secantik-cantiknya untuk kita para hamba-Nya yang lemah. Maka usahlah kita ragu-ragu dengan rencana Allah swt kerana tiada kekasih yang gemar melihat kekasihnya dalam kedaifan, apatah lagi Yang Maha Mencintai dan Maha Melindungi.

Betul kan?

18 October 2009

the art of becoming a doctor??

Ujian Allah datang lagi. Dan saban kali saya nyaris tumbang, tersungkur di tengah jalan. Tapi Alhamdulillah, mujur sekerap mana ujian itu datang, sekerap itu jugalah Dia datangkan bantuan untuk saya =) ... sungguh!! Bantuan itu datang dalam pelbagai bentuk.. nampak begitu remeh bagi orang lain, tapi amat besar kesannya pada saya. Kata seorang matron pada saya, saya perlu tahu the art of becoming a doctor, barulah boleh survive di hospital. Saya tulis ayat itu dalam buku.. cuba fikirkan apa sebenarnya art yang dikatakan itu??

Mungkin benar memang ada cara dan seninya.. tapi lepas pelbagai perkara yang berlaku.. saya terfikir di situ lah silapnya. terlalu memandang besar pada perkara yang kecil. Asam garam kehidupan, manalah ada senang saja selalu.

Yang penting bagi Allah bukan keputusan dan hasil dari apa yang kita perbuat.. yang penting usaha dan kebergantungan kita pada-Nya. Semuanya telah tertulis dan pena pun telah diangkat. Sepatutnya lagi mencabar kehidupan kita, lagilah kuat ikatan kita dengan Allah.. sebab Allah sayang kita, dan tak mahu kita cepat 'tenggelam' dalam kesenangan berpanjangan.




Hidup sebagai HO ni umpama seekor ikan kecil dalam rantaian makanan yang sangat besar. Saban hari bertarung nyawa mencari rezeki dan menjaga diri dari dimakan oleh ikan2 besar. Apa sekalipun, semua ikan ni tetap makhluk Allah juga. Segala kekuaasaan dan kekuatan adalah milik-Nya semata.

Memang untuk menjadi seorang doktor yang hebat perlu ada cara dan seninya. Tapi pada saya, jangan sampai dalam usaha menjadi doktor yang hebat itu menyebabkan anda menjadi seorang muslim yang lemah dan terumbang-ambing keyakinannya apatah lagi imannya. Di ruang lingkup hospital yang sentiasa sibuk dengan pelbagai kisah kehidupan, di sinilah medan saya beristiqamah dan bermujahah. Di sinilah saya berharap agar dapat membesar menjadi seorang hamba yang kental dan kuat semangatnya. Di sinilah detik-detik betapa kerdil dan lemahnya kudrat manusia datang bersilih-ganti jadi peringatan yang harapnya sentiasa menginsafkan dan mendekatkan saya pada-Nya. (insyaAllah).

"Wahai Tuhanku, aku memohon pilihan dengan ilmuMu dan memohon takdirMU dengan kekuasaanMu. Dan aku memohon daripada kelebihanMu yang amat besar. Sesungguhnya Engkau sahaja mampu segalanya dan aku tidak mampu, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui. Engkau mengetahui segala perkara yang ghaib. Wahai Tuhanku, sekiranya engkau ketahui bahawa perkara ini adalah yang terbaik buatku dan dalam perkara agamaku, di dalam kehidupanku serta kehidupanku selanjutnya, maka takdirkanlah perkara itu untukku serta permudahkannya untuk ku dan berkatilah aku dengannya. Berilah kebaikan di mana saja aku berada dan jadikanlah aku ini orang yang redha atas ketentuan-MU."

Redha itu penting. Usaha itu juga penting. Tawakal itu penting. Dan mujahadah itu lebih-lebih pentingnya. Saya selalu cuba dan ingatkan diri, kalau mahu mujahadah, sentiasa letakkan ia pada sebab-sebab ini sahaja (ps: ingatkan saya berulang kali andai saya lupa..) :

1. sebab Allah suruh!
2. sebab Allah suka orang yang buat kerja bersungguh-sungguh.
3. sebab Allah suka hamba-Nya yang sabar dan taat.

selamat mujahadah dalam menempuh dunia yang fana dan menuju ke dunia yang kekal abadi!!

04 October 2009

the day my patient died



2 weeks have finally gone, with all the drama, sadness, struggle and tears. And yesterday, i finally break down and cried. Cried for the loss of a dear soul that has suffered so much in the hands of 'the healer', cried for the incompetent skill and inadequate knowledge of mine that seem irredeemable at this time, and cried for my own soul that seem a bit loss amidst all the business of the world that claimed me all of my energy and time.

Days are long and the nights are even longer. In orthopedic ward i'm currently in, we are thought to stand on our own two feet. Knowledge surpass everything. Either that, or only prayers can save you. Every steps of the way, we are reminded of the heavy burden we carried called responsibility over someone's life. And for everything that you do, you are answerable to it. Critism, harshness and blame is what we get almost all the time.

BUT.. that is not all there is to it. I've been noticing that everytime something worse is about to happen to me, somehow i manage to get through it safely unscathed. My progression is slow, but at least i keep on growing. And the satisfaction over seing the relief faces of a family member over very little things us human could do in the hospital are irreplaceable. Nothing could amount to that. And i thank God for that.

"IT IS HE WHO GIVES LIFE AND CAUSES DEATH. AND WHEN HE DECIDES UPON A THING HE SAYS TO IT ONLY: 'BE'!! AND IT IS." {Surah al-Mu'min: 68}

Journey of life is long, and along the way you might get tired and feel like you want to give up. Don't be. Just don't forget to put all your trust and hopes in knowing that Allah is there for you, He knows what best for you and He will never ever give you a test that you cannot handle. Just tough it up. Keep on looking on the bright side. Your friends and families are there to help bring you up everytime you fell down.

As glamour as it is being a doctor, please remember, we are earning money on other people's suffering.


ps: doakan saya kuat semangat, kekal tsabat, cepat belajar dan faham, dan terurus masa hidup agar dapat quality ubudiah time. Kepada adik-adik dan kawan-kawan yang mesej, jazakillah. Moga Allah jualah yang membalasnya. Setiap hari saya rindukan korang semua.. huhu T_T

14 September 2009

in the face of hardship


salam semua =). saya tak sempat nak update entry baru. InsyaAllah saya akan susuli dengan artikel berkenaan tajuk yang sama. (orang dah nak masuk kerja lah katakan.. hehe).

terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang hantar sms memberi sokongan kepada si penulis yang tengah kecuakan nak mula bekerja ni. (saya tak sempat balik rehat di rumah pun.. habis je kursus, esok tu terus mula kerja..sudah C-O-B-A-A-N.. ).

jaga diri elok2 yea semua...

05 September 2009

selingan kisah transformers

Saya rasa semua orang pun tahu cerita Transformers ni. Antara 2-3 benda yang popularnya melampau-lampau bak kisah Michael Jackson jugak. Sebut pasal transformers ni, saya suka part yang dia boleh berubah-ubah tuh.. plus ketulusan hati si Optimus Prime tu stick pada apa yang dia percaya.. For The Greater Good.. (oopps!!)

Alangkah bagusnya kalau kita pun boleh ambil semangat watak2 ciptaan ni. Bila keadaan memaksa, masih ada ruang untuk diri diperbaiki. Pasang-masuk spare part jer.. Tapi, realitinya bukan begitu. Sebab tu kena sentiasa latih diri, kalau boleh biasakan diri dengan kesusahan. Bukan nak suruh jadi sadistic ataupun penghiba.. tapi nak jadi manusia yang kental jiwanya. Dengan setiap masalah dan cubaan, kita mematangkan diri. Macam dalam sirah Rasulullah dan para sahabat... dari kita ambil tahu macam-macam pasal kisah rekaan yang tidak ada kena-mengena dengan yang hidup atau yang mati, baiklah kita ambil tahu kisah perjuangan tokoh-tokoh islam.. iye tak?? Tambah-tambah di tengah bulan Ramadhan ni, di ketika hati tengah pure and clean ni (insyaAllah).. ambillah banyak-banyak semangat pejuang Islam dari kisah-kisah Al-Quran dan sirah. Masa nilah, nak letak target ibadah tinggi-tinggi. Perbaharui semangat yang mungkin dah agak tumpul lepas bercuti lama. Biar bersinar luar dan dalam! tak gitu?




Dalam gambar ni, saya letak caption: be YOUNIQUE by being a muslim.
Memang itulah sepatutnya. Islam itu kan dagang sifatnya. Jadilah diri sendiri yang fitrahnya memang sudah sedia islam dengan menghebatkan lagi diri anda dengan memilih islam, bukan sekadar mengislamkan diri yang tak berapa islam.. (boleh faham ke apa yang saya cuba sampaikan ni..??). Teringat saya karya seorang penulis dari Indonesia tentang Wanita dan Aurat, tajuknya cukup menarik: Kulit dan Selulit + Jilbab bukan topeng, Be your Self, Neng! MasyaAllah. Rasa terketuk bila baca artikel tu. Beginilah keadaan kita dan masyarakat sekarang. Apa sekalipun, baguslah ada niat dan ada usaha untuk berubah. Pintakan pada Allah hidupkan hati kita agar sentiasa sensitif dengan dosa dan maksiat. Pintakan pada Dia agar kita ini jadi hamba-Nya yang berguna, bak pohon kukuh yang subur dan menyuburkan, bukannya setakat tumbuhan renek yang hidupnya segan, tapi mati tak mahu..

sebuah nasihat cinta

kalau mahu mengenal perempuan
jangan lihat pada rupanya
tapi lihat pada hatinya
adakah subur tertanam iman dalam jiwanya..
perempuan ini dirinya penuh emosi
lembut hatinya minta dibelai
lumrah alam mahu menyayangi dan juga disayangi

namun..!!
jika tanyakan pada diriku
mahukan perhatian?
sayang cinta yang tidak berbelah-bagi?
kasih suci yang tak lapuk dek zaman??
PINTAKAN PADA ALLAH SAJA!!





biarkan ruh cinta yang mengalir itu jadi lembut, bersinar, jernih dan ceria
jangan kau biarkan ia mati
terkuncup layu persis setangkai mawar yang dipotong-potong
buat persembahan pada kekasih!

ingat ya..
lirikan matamu buat sang jejaka
bukan hanya bisa merosak hatimu yang memandang
bahkan juga dia yang dipandang..
kerana si dia yang terasa 'dipandang' ini pun hatinya bisa luluh..
menahan syak 'rindu' yang dialihkan ertinya dek syaitan durjana!!

sejatinya para lelaki mulia
mereka mendambakan agar sang permaisuri hati

bersama membangkitkan semangat menebar pesona syurga

bukannya syahwat tidak bertepi!!


bisikkan doa:
Ya Rabbi
andai aku jatuh hati nanti

ku ingin terbang cepat

agar syaitan tidak bisa datang menghinggap
!!

kan cantik begitu??
Cinta, ampunan dan redha-Nya
itu yang Ia janjikan..
untuk apa mengharap janji si hamba yang tidak pasti bila datangnya
sedangkan Sang Pencipta terang-terangan menyayangi kita???

Hati-hati ya..
di lautan nikmat
ada dua makhluk berpisah

yang satu tenggelam

yang lain menyelam

adakah kau tahu apa bezanya??


jangan sibuk mencari jalan mencemburui sang bidadari bermata jeli
tapi sebaliknya..
persiapkan langkah
perhebatkan diri
agar bisa dikau pula yang dicemburui bidadari-bidadari di syurga!


(dipetik, diolah, dan disunting dari buku Agar Bidadari Cemburu Padamu)

29 August 2009

khabarkan pada dunia INI NAMAKU

Penghujung bulan Ogos ini acapkali membuat hati saya lelah. Lelah kerana sulitnya menjadi pencinta cinta. Cinta yang sinonim dengan ungkapan pengorbanan dan perpisahan. (eh, jangan melatah dulu!) Kali ini takdir menentukan kami terpisah antara benua. Selepas ini, jangankan dunia nyata, dunia maya pun entahkan bersua entahkan tidak.




Kepada akhawat yang saya cintai, dahulu pernah ada orang lain yang melantunkan bait ini pada saya, kini saya ungkapkan ia kembali untuk tatapan kita bersama. "once a sister, always a sister. Biarpun kita terpisah badan, tapi roh kita bersatu dalam doa dan ingatan pada-Nya. Kalau tak jumpa di sini, nantikan saja di jannah.." betul kan? (jangan jadi macam dalam lirik lagu Melayu - 'nantikan daku di pintu syurga'.. buat apa tunggu di luar, berilah salam dan masuklah ke dalam dengan segala rahmat Tuhanmu yang menjadikan, nantikan sahabat DI DALAM syurga dan sambutlah ia dengan ungkapan kalaimat memuji kebesaran Penciptamu.. kan best begitu? hehe).

Alkisahnya, kebelakangan ini, saya asyik teringatkan 3 orang wanita hebat pemilik nama Huda. Seorang kakak yang ditakdirkan Allah buta matanya sejak berumur 11 tahun, seorang lagi adik yang sering lemah-lemah badannya, dan seorang lagi kawan yang sering dihimpit kepayahan hidup yang mencengkam. Apa yang menyamakan mereka di sebalik latar belakang dan kisah hidup yang berbeza adalah KECEKALAN hati dan jernihnya jiwa memandang kepada kebenaran. Seronok saya melayan Kak Huda bercerita. Lagaknya tak macam orang buta pun. Kak Huda yang memandang orang dengan hatinya bukan dengan matanya. Banyak benda yang dapat saya belajar dari Kak Huda walaupun berjumpanya cuma 2 jam. Subhanallah!! Kan Huda itu maksudnya penunjuk kepada kebenaran? Selalu kita dengar, ada apa pada nama? Selalu juga kita dengar segolongan pihak yang lain menjawab: 'kan nama kita itu doa.. panggillah dengan nama yang orang itu sukai. Panggillah dia sambil mengharapkan apa yang terkandung pada namanya itu dapat ditonjolkan pada peribadi dan sanubarinya..'




Nah!! Beginilah yang kita nak. Yang nak saya tekankan di sini, bukan pada comelnya nama kita atau hebatnya maksud nama kita tuh.. tapi lebih kepada SUDAHKAH KITA TUNJUKKAN PADA DUNIA BAHAWA NAMA KITA ITU MEMANG KHASNYA MILIK KITA?? (susah nak faham yea..?) maksudnya, biarlah peribadi kita luar dan dalam benar-benar menzahirkan maksud nama kita yang hebat tu. Biar sampai sebati berselirat maknanya. Barulah layak meminta pada Allah kurnia syurga-Nya tatkala kita dihisab di Padang Mahsyar nanti.. tak gitu?

Dah alang-alang bercerita tentang nama ni, izinkan saya menambah sedikit lagi tentang 9 puteri pemilik nama indah Maisaroh dan Nafisah yang sangat-sangat saya sayang. Maisaroh yang membawa maksud Ketenangan, dan Nafisah yang bermaksud Yang Berharga. Besar harapan saya pada mereka ni. Mungkin selepas ini, saya tak dapat nak manjakan korang lagi.. (hehe), bila dah bertukar tempat bergantung nanti, jangan lupa jaga diri yea. Jaga iman dan hati jangan sampai 'lemas'. Maaf tak dapat nak menghantar di KLIA (T_T sudah diusahakan tapi perancangan Allah itu lebih hebat.. mungkin ada hikmahnya..) Maaf jika ada hak-hak yang tidak dapat saya penuhi sebelumnya. Maaf juga atas segala kekurangan dan kelemahan. Dan terima kasih untuk segalanya. Koranglah hadiah terbaik yang pernah saya dapat. Dan biarlah Allah saja yang menjadi pembalasnya.

Ingat ni: biarlah agama suci Allah ini yang menjadi pengikat kita. Ikatan sebuah penghargaan di atas mahkota iman. Ikatan hati yang disandarkan pada pakaian taqwa yang memikat. Pakaian taqwa yang dengannya jika ada panggilan sayang dari Allah untuk melakukan sesuatu, kitalah yang terdepan. Pakaian taqwa yang andai ada seruan dari Allah untuk meninggalkan sesuatu, kitalah yang tercepat. Susah tu memang susah, tapi mari kita sama-sama mujahadah yea? Jatuh bangun kita biarlah sama-sama menanggungnya.


ps: kepada yang dok sakan sangat mengusik saya suruh cepat berkahwin tu, i've received an honest marriage proposal yesterday. Proposal ringkas dari si cilik berumur 5 tahun.. (kan budak-budak tak pandai menipu??) hehe.. jangan marah.. akan sampai masa dan ketikanya nanti. Jangan risau, insyaAllah andai ada rezeki saya makan nasi minyak sendiri, sampailah kad-kad undangan untuk sisters dan kawan-kawan nanti!!

wallahualam.

18 August 2009

blanks are meant to be fill !!

Yesterday, when i finally met up with my beloved sisters, I knew right away that something wasn't right with the state of my heart. Well, to be exact, I knew beforehand what's actually happen inside my heart. All sores and holes. Why? Because i neglected the 'call' whether its planned or unplanned act. Like the saying goes, you reap what you sow. It's the same situation like when you know your car's tank are reaching critical level yet you yourself don't have the energy to go to the petrol station to fill it up. In this case, call triple A ( i mean the real AAA, CALL FOR HELP. Don't just lay low and die!)


All these incidents left me to one main conclusion: BLANKS ARE MEANT TO BE FILL. Especially if the one that is blank is YOUR HEART. If you choose to just let it be, the blanks will be filling with dust, dirt or any unwanted excess 'baggage'. Why let yourself fallen from grace when you can have all the glory and fame bestowed by Him in jannah?





The choice is in your hand. Make it happen.

13 August 2009

change begin with ME

Semenjak saya belajar memandu ni, ada banyak perkara yang selalu buat saya muhasabah diri. Saban hari sentiasa mengingatkan dan mencabar diri: bagaimana mahu mengubah dunia andai diri sendiri tidak terubah? Ya, memang benar saya seorang wanita yang tinggi cita-citanya, sampaikan ada junior yang nasihatkan saya, jangan aim terlalu tinggi, takut nanti jadi terlampau independent sehinggakan tak kahwin pula..

Kerana kekangan keluarga dan keselfishan diri sendiri, banyak peluang untuk bertemu dan bersama akhawat serta usrati yang saya terlepas, sampaikan dah terasa sangapnya walaupun saban hari keluar rumah untuk pelbagai urusan. Sedih sangat-sangat, tapi seperti yang saya selalu tegaskan, perasaan sedih tu tak dapat membawa anda ke mana-mana pun melainkan lebih jauh ke dalam lubang kehampaan dan putus asa.

Teringat saya pada kata-kata cikgu penceramah dalam kelas amali memandu saya: apa lagi yang kita nakkan dalam hidup? semuanya dah Allah beri.. nak apa saja, semuanya dah Allah ajarkan. Dari doa makan, masuk tandas, belajar, bersetubuh hinggalah ke masuk tidur semuanya lengkap. Boleh minta dengan Dia bila-bila masa, dalam apa jua bahasa, salah grammar pun takpa.. tak perlukan duit juga. Apa yang penting adalah hati yang penuh keikhlasan dan mengharap hanya pada-Nya.

Cikgu tu timbulkan satu persoalan, mengapa mereka yang tidak berlesen memandu lebih berhemah berbanding mereka yang berlesen? jawapannya mudah saja: sebab mereka yang tak berlesen ni ada perasaan TAKUT mereka akan tertangkap, takpun takut akan kesan lebih teruk yang akan menimpa mereka andai sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku dan melibatkan mereka di atas jalan raya. Samalah juga konsepnya dengan kita. Sekiranya seseorang manusia itu tidak takut kepada Penciptanya, maka jadilah ia seorang hamba yang bodoh sombong dan angkuh meniti dunia, terasa seolah-olah dialah raja dan penguasa yang takkan ada tolok-bandingnya.

Berdasarkan pengalaman sendiri, sedar saja tidak mencukupi. Perlu zahirkan dengan perbuatan. Perlu latih badan untuk bersusah-payah. Perlu didik jiwa agar pandai bersyukur dan menghargai apa yang Allah kurniakan pada kita. Perlu tanamkan semangat dan keazaman dalam diri, apa-apa pun mesti mulakan dengan diri kita dahulu. Jangan asyik bertanya why me? sebaliknya katakan bring it on!! ingat ni: what doesn't kill you, it makes you stronger. Lebih-lebih lagi kalau pergantungan kita itu betul tempatnya- iaitu dengan Dia, Allah s.w.t.


wallahualam.

..

31 July 2009

nilai mereka yang berhati-hati

Semalam adalah hari kesabaran saya diuji. Bagaikan orang yang jatuh, dihempap tangga, tak cukup lagi, rumahnya pula terbakar. Sedih tidak dapat bersama teman-teman menghadiri majlis ilmu, dimarah pula oleh abah, malamnya handset baru rosak pula. Maka lahirlah 'diari' kesedihan seorang pujangga yang ditinggalkan.. hehe. Apa sekalipun, saya redha. Pasrah dengan apa yang berlaku. Sedar bahawa setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Sedih berpanjangan pun tidak dapat membantu menyelesaikan apa-apa, malah tambah masalah aje.

Life must go on. Sekarang ni saya sedang giat belajar untuk ujian memandu dan temuduga dengan SPA minggu depan. (doakan saya berjaya ^_^). Cerita pasal memandu, dalam buku KPP tu, acap kali saya jumpa perkataan berhati-hati. Membuatkan saya terfikir tentang pelbagai perkara, melompat-lompat akal ini menyusuri ilmu yang Allah kurniakan pada hamba-Nya.




Dari situlah saya terfikir: Orang yang mengetahui akan kebesaran Tuhannya akan berhati-hati.
Dirinya akan sedar betapa kerdilnya dirinya ini dan betapa lemahnya dirinya jika dibandingkan dengan Sang Pencipta. Maka, mereka yang sedar ini akan SENTIASA BERWASPADA. Berwaspada dengan dosa, maksiat dan zina. Bukan sekadar maksiat perbuatan tetapi juga kepada maksiat hati. Kerana itulah, boleh saja kalau kita simpulkan bahawa nilai seseorang ada pada kadar kedekatannya dengan Allah. Semakin bertambah ilmu dan pengetahuannya, makin bertambahlah kehati-hatiannya.


Cukuplah kita selalu kembali pada-Nya. Berbaik sangka dengan-Nya dan berharap hanya dengan-Nya. Mereka yang berhati-hati ini akan selalu memanfaatkan setiap detik waktunya sebaik mungkin, sebelum ia sudah tidak mungkin lagi dimanfaatkan. Sebelum namanya berpindah menjadi suatu berita yang lalu. Mereka yang berhati-hati ini jelas bahawa dunia ini adalah pasar dagangan. Tidak mungkin kita akan dikatakan berteguh hati, sekiranya kita tidak berupaya mendaki mahupun menongkah arus nan ganas. Tidak mungkin kita dikatakan berlumba-lumba mengejar syurga Allah andai diri tidak bersaing memperoleh kemuliaan. Bagaimana mungkin diri kita mendapatkan kemuliaan al-jannah jika diri masih tidak melepaskan dunia dan segala kesibukannya?? wallahualam. Sama-samalah kita renungkan.



Secebis kata dari tangan hina yang menulis.
Manfaatkan masa hidup kita dan sentiasalah berhati-hati!!
kepada adik-adik yang dok stress ngan nostrification, don't be! All the problems and difficulties are there for us to solve, not for us to hide from. Bertahan semua!!

akhir kata:
pandu cermat jiwa selamat ^_^

30 July 2009

the pain of being left behind T_T

My days with them are outnumbered.
How my heart ached to see them, to hug them, or just be in the same place with them.
2 months seem so long yet so short. Time flies by and before you know it, the precious short time together became the last fleeting memory that i haved. Time is never enough. I never thought that those short day that we spent together in Teluk Chempedak may well be the last time for all of us to hang out together. Even then, not all of my precious 'family' are there. T_T. Will God grant me the wish to work with them, hand on hand again?
Only time will tell.
As for now, i wish all of you the best. Treasure each moment that you have for me.
For i know for sure, even though i've lost the battle, i won that fight.
And for that, i thank you for all the time we had.
Sorry for not being there where i'm needed.
Eventhough i'm here, being left behind, my heart goes for all of us.





" Dan Allah lah yang menyatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah menyatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha Perkasa, Maha Bijaksana. "

...

14 July 2009

panggilan untuk seorang pejuang

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. 2 hari menjejakkan kaki semula ke tanah kelahiran bumi bertuah Malaysia, rasa syukur yang teramat. tak kurang juga rasa risau dan sebak menguasai dada. Kali ini, saya dan kawan-kawan lain akan melalui transisi kehidupan yang saya kira, andai tidak tegar jiwa menghadapinya, alamatnya kecundanglah di tengah jalan.

Risau kerana kali ini segalanya berubah. Dari tempat kediaman hinggalah ke udara yang dihirup saban hari. Kalau dulu, sangap2 dan sedih2, boleh mengadu kepada akhawat2 yang tersayang di depan mata. Kini, hanya telefon dan internetlah jadi medan penghubung. Risau juga, sayang dan rindu yang terpupuk lapuk dimamah masa. Namun, setiap perkara yang berlaku ada lebih ada kurangnya. Its all depends to how we see it. Pada asalnya terfikir, kepulangan kali ini bakal menyaksikan diri berjuang memenuhi panggilan ibu pertiwi- menjadi seorang doktor yang tabah dan setia melayani kerenah pesakitnya, kepulangan yang menyaksikan anak dagang pulang ke desanya- menabur bakti dan membalas jasa keringat orang tua yang membesarkan...

Dalam keheningan malam, saya duduk berteleku. Cuba muhasabah kembali. Terasa seolah-olah ada silapnya percaturan pemikiran saya. Alhamdulillah. Jiwa yang lemah dan sering terumbang-ambing jalannya (kerana tarbiyah dzatiyah yang tidak seberapa) ini masih diberi peluang oleh Allah untuk bersama dengan-Nya. Syahdu yang tidak terhingga mengenangkan betapa mudah hati ini kekeringan.. betapa mudah hati ini ketandusan andai tidak saban hari dan setiap ketika ia dimandikan dengan sinaran islam yang menembusi segala kegelapan. Subhanallah!!

Sibuk sangat saya nak berusaha memenuhi tuntutan manusia dan negara, sedangkan apalah sangat kekuasaan yang mereka ada. Tuntutan Al-Khaliq yang sejak dari terciptanya roh kita ini tidak pula mahu kita penuhi. {al-a'raf: 174} Asyik risaukan keperluan tubuh badan (nak kuruslah, muka nak licinlah, rambut nak lembutlah, etc...) tapi roh kita yang sedang menggila lapar ini tidak pula kita pedulikan. T_T.

Kenapa saya dok sakan sangat nak menekankan apa yang saya fikirkan ni?? mesti ada yang kata: "alah.. cakap jer lebih.. tulis saja berapi.. hasilnya mana??" Maka di sinilah mahu saya tegaskan. Sabda Rasulullah s.a.w: Berhati-hatilah dengan pemikiranmu kerana ia akan menjadi perkataanmu. Berhati-hatilah dengan perkataanmu kerana ia akan menjadi perbuatanmu. Berhati-hatilah dengan perbuatanmu, kerana ia akan menjadi tabiatmu. Berhati-hatilah dengan tabiatmu, kerana ia akan menjadi karaktermu. Berhati-hatilah dengan karaktermu kerana ia akan menentukan penghujung hidupmu bahagia ataupun sengsara. ...

Apa sekalipun, dengan segala kesusahan dan cabaran yang kita hadapi walau di mana jua kita berada, jangan kita lupa yang sandaran UTAMA kita hanyalah Allah yang ESA. Jatuh bangun kita, sedih gembira kita, penat lelah kita, andai kita salurkan untuk Dia dan agama-Nya, insyaAllah tidak akan ada setitik peluh dan sekeringat usaha pun yang akan disia-siakan. YAKINLAH dengan janji Allah Yang Maha Berkuasa. Tuhan seluruh alam.

ps: Masa cuti ni, kepada kawan2 dan mereka yang akan berwalimah, selamat menuju ke alam baru perkahwinan. Semoga bahagia dan sama-sama bertemu di jannah nanti insyaAllah. (cepat2 bagi saya anak sedara yea.. hehehe ^_^).

25 June 2009

put on a strong fight!!

salam semua =). ampun dah lama saya tak update. sepanjang cuti ni (sementara menunggu graduation esok dan legalization sijil sebelum balik ke malaysia for good), ada senggang waktu yang saya tinggal seorang diri (semua orang dah balik tak pun pergi jalan-jalan dengan keluarga). Biasalah bila dah dok sensorang tu, apa lagi, sangap lah sket. Ada ketikanya saya alpa, dan ada ketikanya saya bermuhasabah.

Benarlah pepatah "jika anda tidak disibukkan dengan hal-hal besar, anda akan disibukkan dengan hal-hal yang kecil". Sedih juga bila memikirkan saya pun termasuk juga dalam perangkap kesibukan dunia yang entah di mana penghujungnya dan sementara saja nikmatnya. (i miss everyone so much!! T_T)





Ulang balik tengok cerita Sang Murabbi semalam.. berderai-derai air mata mengalir bila Ust. Rahmat bercerita pasal kisah monyet yang memanjat pokok kelapa yang tinggi- apabila ditiup angin kencang, semakin kuat pegangannya pada pokok itu.. tapi tatkala ditiup angin yang sepoi-sepoi bahasa, kerana terlalu damai, jatuhlah monyet itu ke tanah.. huhu.. T_T. Pada waktu ketika seperti ini, tidak ada lain yang lebih saya rindui melainkan ujian-ujian dari-Nya.. mungkin ini juga ujian untuk saya. melihat bagaimana saya mampu bertahan ketika senang dan aman damai.. setiap orang lain masalah dan hambatan jahiliyyahnya..





Apa sekalipun, demi tidak mahu jadi seperti monyet yang jatuh ke tanah itu, insyaAllah dalam tangan saya dah ada beberapa projek yang sedang saya usahakan. Orang kata kalau peluang tak datang kepada kita, jangan tunggu saja. Ciptalah sendiri peluang itu!! betul tak??

11 June 2009

doctor in the making!!



alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah... =)

hujan lebat petang ini dan petang semalam menandakan besarnya rahmat yang Allah turunkan untuk hamba2-Nya terutamanya kami bebudak 6th year MMA nie.. macam tak percaya kehidupan kami selama 6 tahun di sini (ada gak yang tujuh) sebagai pelajar dah sampai ke penghujungnya. Ada yang grad, ada yang tak.. Sedih ada, gembira ada, macam2 perasaan silih-berganti.. macam kuah rojak dah rasanya. huhu.

Sepanjang musim exam ni, keyakinan saya terhadap La Haula Wala Quwwata Illa Billah dan Hasbunallah wa ni'mal wakil bertambah kuat. Macam mana sekalipun, andai Allah tidak mengizinkan sebarang keburukan terjadi pada kita, berhimpunlah seluruh dunia ini sekalipun, tidak akan mampu untuk melaksanakannya. Kadang-kadang saya terfikir, dengan keadaan diri saya yang sangat senang memanifestasikan (wujud ker perkataan nie?? layan jer lah yek..) kecuakan ni.. macam mana lah saya mampu mengharungi segala proses kehidupan saya yang saya rasa tak kurang jugak stress dan bebanannya.. huhu. Segalanya kita kembalikan pada Allah jua.

Sembang2 dengan junior tadi.. ramai juga yang ucapkan congrats sebab secara informalnya kami ni dah boleh dipanggil doktor ~~~ huhu.

But as for me, this is not the end. This is THE BEGINNING...

Kepada kawan2 6th year semua: congrats yea ^_^. Selamat mengorak langkah di perjalanan hidup yang lebih mencabar selepas ini. Teguhkan azam dan kukuhkan iman. We're gonna need it very much!

sedikit peringatan untuk kita semua:
"... know that the life of this world is only play and amusement, pomp and mutual boasting among you, and rivalry in respect of wealth and children. (it is) like a rain, thereof the growth is pleasing to the tiller, afterwards it dries up and you see it turning yellow, then it becomes straw. But in the Hereafter (there is) severe torment, and (there is) forgiveness from Allah and (His) pleasure. And the life of this world is only a deceiving enjoyment..."
{al-Hadid: 20}

06 June 2009

what have the world becoming into??

The earth is literally being 'cooked' and WE, the minor actors in it are- sorry to say- behave very appalingly shameful (thats three times shame on you!!) despite claiming ourselves how refine and civilized we are. Is it really so??

Have you read the newspaper today? The same stories with just different titles and victims keep on repeating itself. Showing us how maddening a human can be when he submit himself to his desire.

Evil has appeared on land and sea beacuse of what the hands of man have earned {ar-rum: 41}.

I just can't stomach any more thoughts of how wonderfully 'proclaimed' undying love of human is when we ourselves are the ones who did all the 'good' deeds to those whom we pledge an oath to love and cherished all our life. On second thought, maybe they did just that: 'love' = 'make love' and 'cherished' = 'hold you tight' @ 'make you feel safe' (with money and 'tender' words as compensation for what they did or for what they didn't do)

hmmphhh!!

well, I have nothing much to say except that the human really are boisterously unrestrained in getting what they want in life.. behaving as in there are no rules at all in this world. Its possible they can make a bend in 'human's rule' but believe me, they will not do so in front of The Ruler of all Ruler, Allah the Almighty.

Here's some 'delightful' stories for you to read:

>>>> apabila manusia bertuhankan nafsu, inilah jadinya:

1. the grandpa of all devils

2. the craiglist scrutiny



Have fun reading it!!

(if what i wrote seems to provoke any sensitivity or looks like it comes from anger and feeling dissatisfied with whomever it may concern, please do know that i am intent to do so)

Apa sekalipun, kembalilah pada-Nya:
Katakanlah, "wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dialah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang." {az-zumar: 53}


04 June 2009

Ihdinas-siratal-mustaqim...




Manusia pandai merancang. Allah jua merancang. Dan sebaik-baik perancang adalah Allah azza wajalla.

Betul sangatlah kata-kata ini. Macam biasa, untuk kesekian kalinya, saya sendiri telah menjadi bukti kepada diri sendiri betapa manusia ini memang lemah, kerdil dan sangat-sangat mengharapkan pertolongan dari-Nya.

Alkisahnya, petang tadi, di tengah-tengah kekalutan mengulangkaji untuk state exam esoknya (pagi Jumaat), classmate saya call- katanya saya kena hantar buku zachot saya pada Elena (dekanat) pada ketika itu juga. Jam sudah menunjukkan 6.30pm.. waktu kerja pun dah habis. Itulah.. siapa suruh sendiri ignorant.. inilah hasilnya. Bimbang menyusahkan Elena menunggu saya, terpaksalah saya naik teksi berbekalkan 300ruble terakhir saya (tak cucuk duit lagi).. dah lalu depan dekanat pun, saya boleh salah jalan lagi.. akhirnya terpaksa saya turun saja, jalan kaki, mencari sendiri jalan berbekalkan memori fotogenik saya yang tak berapa lengkap tuh. Bukan ke malu bertanya sesat jalan? (saya kesiankan pakcik tuh.. banyak kali pusing kereta..)hehe..Rasanya, dalam ramai-ramai orang, sayalah yang paling senang sekali nak sesat walaupun dah pernah pergi tempat tuh dulu. (walaupun selalunya saya tak kisah, sebab nanti akan terjumpa kedai makan best, kedai buku, or tempat2 yang cantik pemandangannya..) aisshhhh.. itulah sebabnya, kena selalu berdoa minta pada-Nya tunjukkan jalan yang lurus.. mujurlah setakat ini tak sesat lagi dalam jalanan kehidupan.. insyaAllah.

Jantung saya berdegup laju betul.. takut sangat sampai lambat sangat..kena marah lagi.. kalau tak sempat cucuk duit (perlu cucuk sebelum pukul 8pm sini =12tgh mlm malaysia) nanti macam manalah saya nak balik.. huhu. alhamdulillah segalanya dimudahkan Allah.

Sambil menekan butang lif tu, saya terfikir, apa sekalipun, La haula wala quwwata illa billlah.. (tidak ada daya untuk mengelakkan sesuatu dan tidak ada kekuatan untuk melaksanakan sesuatu kecuali dengan pertolongan Allah Taala..) Allah melapangkan bagi kita, supaya kita tidak selalu dalam kesempitan. Allah menyempitkan bagi kita supaya kita tidak hanyut dalam kelapangan.. dan Allah melepaskan kita dari keduanya supaya kita tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah.

Alang-alang jalan kaki balik ke metro Fruzenskaya tu, saya singgah sekejap lepak-lepak di taman Fruzenkaya tu.. aman damai sungguh hati waktu tu. Duduk rehat-rehat minda selepas setiap hari terperuk di bilik belajar. (kalau orang tak tahu, mesti kata saya ni free gila masa.. ). Sambil-sambil hirup udara segar sambil menikmati pemandangan indah yang Allah ciptakan untuk kita, boleh juga kita muhasabah sekejap.. dalam pada kita mengejar impian dunia yang belum pasti letak akhirnya bagaimana, di mana usaha kita dalam menyelamatkan diri dari ketetapan yang pasti (mati)??





..... hmm, pikir elok2 yea.. apa jawapan yang kita boleh bagi di depan Allah nanti ~~~

30 May 2009

face your fear!!





Ada banyak perkara yang hendak saya luahkan tapi tak berkesempatan (datang dari seorang yang agak talkative and expressive in words.. can't believe it rite?? huhu). Masa berlalu begitu pantas. Sedar tak sedar ruang kehidupan saya dan teman-teman 6th year yang lain di bumi bertuah Moscow ni semakin menghampiri penghujungnya (insyaAllah). Setiap orang bertarung dengan 'demon' masing-masing.




Dalam kekalutan saya revise balik 3 subject penting untuk final state exam bulan 6 ni, saya betul-betul x sangka yang saya masih ada peluang lagi untuk 'sedar' beberapa perkara. Cakap je berapi (in my case, writing or making videos).. tapi habuk tadak. Saya katakan pada adik-adik yang saya sayang, saya sedih tengok mereka begitu hebat belajar hingga tenggelam dalam hambatan exam yang sangat dahsyat tuh.. hingga kalau saya call pun, suara memasing dah jadi macam 'zombie'. Tiba-tiba buku dan meja jadi BFF.. tak ada lagi masa untuk buat benda lain. Sebenarnya, bila fikir-fikir balik, saya pun lebih kurang ajer.. kerana kuatnya ikatan exam (dan usrah), saya macam dah tukar jadi orang lain. Blogging dah jarang, exercise pun main selit-selit masa jer.. makan pun x ikut time lagi.. (nasib baik partner masak dgn Krin, latihan komitmen yang bagus!! Hehe.. saya pernah cakap pada Krin, kalaulah dia jadi anak saya, mesti dah malnutrition punya. Krin pun kata saya dah makan sikit sekarang. huhu)






Apa yang paing buat saya terkejut --> is the fact that i can rediscover the passion i once have for subject O&G while i'm still struggling to finish reading it let alone understand and grasp all the importance parts. Sungguh!! Ada sedikit rasa terkilan sebab lambat jumpa perasaan tu, tapi takpalah.. sekurang-kurangnya saya tahu saya masih ada harapan dalam bidang ini. Ada suatu masa tuh, inilah subject yang saya paling tak suka. Tiba-tiba, dah nak dekat final ni, barulah saya sedar balik kenapa saya suka medic in the first place. (saya dulu berminat nak masuk medic dari subjek obs and embriology.. teringat lagi, mula dari form 4 dulu saya rajin cari buku-buku yang berkenaan dan baca walaupun sebenarnya tak faham sangat masa tu..) alhamdulillah, Allah tunjukkan jalan kembali pada saya.. semoga perasaan ini kekal dan terus bercambah hendaknya.. amin..


Sebab tu lah, ada pepatah yang kata, if you fear something, don't run from it.. Face it courageously. (hari Rabu hari tuh, akhirnya saya berjaya habiskan beberapa sushi raw!! Cabaran untuk diri sendiri jugak. Itu mungkin makan-makan terakhir kami group 8.. i'm gonna miss all of you so much!!) sebab dah nak dekat parting time ni, saya rasa saya macam dah jadi lebih sentimental dari biasa.. tiba-tiba ada hobi tangkap gambar those whom i cherished so much from the back.. seolah-olah macam ada perasaan menghantar mereka ke tempat yang jauh (dan tak dapat jumpa lagi) dengan harapan semoga mereka akan jumpa hidup yang lebih baik dan gembira dari sekarang.


Andai kata di sinilah akhirnya titik pertemuan kita, doakanlah agar kita sama-sama dapat jumpa semula di al-jannah nanti insyaAllah. Minta maaf dan terima kasih untuk segalanya.. <3 <3 <3

25 May 2009

blog on hold!

salam semua.
minta maaf sangat2 sebab dah lama tak update blog.
saya sibuk sikit bulan ni.
ada banyak aktiviti + dah dekat nak final.



doakan moga2 Allah mudahkan urusan ^_^
ini mungkin karya terakhir saya (versi video -refer link di bawah) di bumi moscow..
(ada kat dalam folder youtube saya: bbparasit)
huhu.. sedih sedih.. x puas habiskan masa dengan korang semua...


warm wishes ^_^


jemput lah tengok memana yg tak tengok lagi tu.

07 May 2009

speaking through pictures



salam semua ^_^

semenjak dua menjak ni, saya terlebih rajin pula mengedit gambar dan menukarkannya ke wallpaper. Sampai ada kawan yang kata saya patut buat bisnes dengannya. Hehe. Apapun, saya harap tambahan hobi baru saya ini membawa manfaat yang lebih banyak kepada yang melihatnya berbanding saya yang membuatnya. insyaAllah.

ps: pelbagai genre wallpaper according to mood dan message yang saya cuba sampaikan.
jika ada komen yang membina- silakan!!






06 May 2009

masa tinggal sikit ni.. cepat!!

Tik tok tik tok.. 1 saat.. 2 saat.. 3 saat.. semakin kurang detik waktu kita menuju ke suatu hari yang pasti. Hari ditiupnya sangkakala menandakan berakhirnya jangka hidup kita di dunia yang fana ini. Hari pembalasan yang telah Allah janjikan pasti akan berlaku. Merujuk kepada hadis Nabi Muhammad s.a.w, hari kiamat akan berlaku pada hari Jumaat. Suatu hari yang amat mulia bagi umat islam. Sudah pastinya Hari Yaumuddin ini semakin lama semakin menghampiri kita. Agak-agaknya lah, pernah tak kita terfikir berapa lama lagi tempoh masa kita yang tinggal?? Sampai Jumaat ini? Jumaat depan?? Ataupun roh kita ini akan dipanggil dahulu sebelum tibanya kiamat??






Cuba kita renung-renungkan: Apa yang telah kita lakukan selama belasan atau puluhan tahun kita hidup ini?? Imbas kembali detik-detik 'emas' kita.. Sudah bersediakah kita untuk berdepan dengan-Nya? Pencipta kita al-Khaliq yang Maha Agung, Maha Kuasa. Sanggupkah kita menerima azab-Nya walaupun sekecil-kecil azab cuma? Ketahuilah bahawa azab yang digambarkan paling sedikit di akhirat kelak itu pun sudah mampu untuk mengalirkan air mata orang yang beriman!!

Tak percaya?? Jom kita tengok surah An-Nisa' ayat 56. Kat situ Allah telah berfirman:
" Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana".

Memang tak tergambarlah azab andai terhumban ke api neraka Jahannam nanti. Sampaikan pada ketika itu, mereka yang berdosa dan jauh dari rahmat Allah ini akan lebih mengharapkan mati sahaja. Namun, di alam yang abadi itu nanti, setiap seksaan yang datang digambarkan lebih sakit dan lebih hebat lagi berbanding yang sebelumnya. Setiap kali mereka hendak keluar darinya (neraka) kerana tersiksa, mereka dikembalikan lagi ke dalamnya. Kepada mereka dikatakan, "Rasakanlah azab yang membakar ini!!".

Tak takutkah kita dengan ancaman azab Allah ini? Allah lah yang menciptakan kita. Segalanya tentang kita ada dalam genggaman-Nya. Bukan sahaja fizikal, malah bisikan hati kita pun Allah tahu. Dalam surah al-Qaff ayat 16 Allah telah berfirman:
"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya."

Hah!! Rasa-rasalah.. dah cukup ready ker kita?? Denga iman kita yang setakat ini, boleh jamin ker kulit kita yang lembut dibelai losyen Nivea ni tidak akan dijilat hangus dan hitam dimamah Api Allah?

...



Tapi, jangan sedih-sedih. Islam ini agama rahmat. Agama fitrah yang membawa harapan kepada penganutnya, seandainya kita berusaha mempelajarinya. Tapi belajar saja tidak cukup. Perlu kita fahamkan dengan hati, amalkan dengan perbuatan, dan ajarkan kepada orang lain agar cahaya rahmat yang Allah berikan pada kita itu tersimbah jua kepada yang lain. Islam ini bukannya agama yang simpan sorang-sorang tau! Allah selalu pujuk kita dengan ayat-ayat-Nya yang mengatakan Allah itu Maha Pengampun, Maha Penerima Taubat. Selagi Malaikat Izrail belum menerima perintah untuk mencabut nyawa kita dan selagi belum terjadinya Hari Diberi Segala Keputusan itu, selagi itulah pintu taubat masih terbuka.

Rasa-rasa cam tak ada kerja nak buat tuh, marilah kita sama-sama tengok ayat ke-57 dalam surah An-Najm. Allah kata apa dalam ayat nih??
"Telah dekat terjadinya hari Kiamat. Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu selain Allah. Maka apakah kamu merasa hairan terhadap pemberitahuan ini? Dan kamu mentertawakan dan tidak menangis? Sedang kamu melengahkannya? Maka bersujudlah kepada Allah dan sembahlah Dia."

Wallahu'alam.

# ps: ini 1st time saya buat collaboration menulis dengan orang lain. InsyaAllah akan menyusul lagi. Lain kali, kalau ada lagi hasil kerjasama macam ini, saya akan tulis dari
<<al-maisarah corporation>> k? hehe ^_^

05 May 2009

untuk adik-adik =)



Baru saja 1 hari saya balik dari bumi Moscow, sudah mula rasa rindu pada adik2 di Nizhny Novgorod. Entah bilalah agaknya kita akan berjumpa lagi... T_T. Merekalah yang menjadi inspirasi saya berkarya (dengan wallpaper pulak kali ini. hehe ^_^) tengah malam ini. Harap sangat dapat cepat2 berjumpa walaupun hanya di alam maya! {a,a,a,w,f}






Cepat2 hantar gambar kat saya yea. nanti boleh saya buat video. (dah ada gambaran dalam kepala dah nih.. tangan saya dah gatal nak mula bekerja nie. hehe. )


ps: walaupun pada asalnya idea saya ini datang dari mereka, tapi saya nak tujukan wallpaper nih untuk adik2 saya di NN, M2, Kuzmin, Kahov, YZ, Pushkin, MAI, dan juga Volgo. Sesapa nak wallpaper nih versi asal (non-compressed form), nanti buzz saya kat YM k? iA saya sendkan file nanti.


saja nak selitkan yang saya pernah buat dulu:




Sayang anda perlu dizahirkan.
Kerana kita manusia ini tidak mampu membaca fikiran orang lain.


01 May 2009

reunited in jannah!!

Kalau kita tanyakan pada manusia, apa target anda dalam hidup? Segolongan besar akan menjawab: "the best in my field". Kalau jawab begitu masih ok lagi, kalau jawapan yang begini: "its obvious. mestilah nak kaya, ada rumah n kereta besar, ramai orang kenal.."aii.. sedih sedih. T_T. Kecik benar ruang lingkup kehidupan mereka. Memang betul-betul 'di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung' nih.

Peribadi seorang muslim, tidak boleh berbudaya 'setakat mana yang boleh': daripada cempedak, baiklah nangka; daripada tidak, baiklah ada (sedikit pun x apalah, asalkan tidaklah x ada langsung). Kita sepatutnya menjadi 'assabiqun khairat'- mereka yang berlumba-lumba mengejar kebaikan, mereka yang berlumba-lumba mengejar nikmat Allah, mereka yang berlumba-lumba mencari redha-Nya.




Memanglah benar segala nikmat yang ada di syurga itu unimaginable, unthinkable and indescribable, tapi bukanlah bermakna Allah tak berikan kita sebarang insight langsung ke dunia impian setiap muslim nih. Cuba kita tadabburkan surah Al-Waqi'ah. Nah! Banyak sungguh nikmat di syurga yang mungkin namanya lebih kurang seperti di dunia, tapi memang tidak dapat digambarkan lainnya dan hebatnya rasanya itu. Tak percaya? Awak nak apa.. semua Allah bagi kat sana. Daripada kekasih yang kekal muda perawan dan bermata indah, buah-buahan, daging burung, tilam empuk, sampaikan pisang pun ada!!

Yang sewajibnya, kita semua nih berusaha untuk jadi assabiqun al-awwalun. Orang yang paling dahulu beriman dan merekalah yang paling awal masuk syurga. Allah telah nyatakan dalam firman-Nya (ayat 13)- Tapi..jangan sedih!!! Kita bukannya tak ada peluang langsung. Cuba tengok ayat 14: Allah kata ada juga di antara mereka ini datang dari orang yang kemudian (kitalah tuh.. umat akhir zaman).

Alangkah berbahagianya kita sekiranya kita tergolong dalam kumpulan kecil yang turut sama mendapat rahmat Allah, masuk syurga dengan tiket VVIP, tak payah kena hisab dulu. Tak macam golongan kanan yang banyak dinyatakan dalam Al-quran, mereka masuk syurga juga.. tapi kena dihisab dulu. Yakinkah kita yang amalan kita selama ini mampu melayakkan kita terdaftar masuk sebagai seorang muslim di pejabat pendaftaran Allah? Lagak kita pun lebih kurang sama saja dengan yang tidak islam, masih berani mahu mengaku muslim??

#ps:
Indahnya perasaan apabila mencari dan kemudian berjumpa.. T_T.
Yakinlah bahawa Allah akan beri kepada mereka yang mencari.

...

30 April 2009

knowledge is power!!

sudah lama rasanya saya tidak mengasah seni berpantun
habis ilmu dilupakan begitu sahaja
bukan tidak mahu berkongsi bakat
cuma saya segan mahu melenggokkan suara persis pemantun setia
kadang-kala bahasa terlalu 'bajet' indah
apapun saya takut akan tiga perkara ini:
sebu telinga, takpun maksud tak sampai
dan lebih teruk lagi orang terpikat!!
tak pasal-pasal pula menambah dosa.

apa yang saya nak tekankan di sini:

tidak salah belajar pelbagai perkara
ilmu dunia semuanya pun milik Allah
alangkah baiknya kalau apa yang kita pelajari itu
kita gunakan pada tempat dan maksud yang baik.
biarlah hidup ilmu itu.
biarlah ia jadi jambatan pahala untuk kita di liang lahad nanti.

suburkan jiwa yang bersifat ingin tahu.
sentiasa ingin belajar dan memajukan diri sendiri.

jangan jadi seorang muslim yang hanya belajar
setakat mendapat lulus mahupun cemerlang di peperiksaan.
hidup kita lebih besar dari itu.
pemikiran perlu jauh melangkaui zaman.
cita-cita perlu setinggi langit. lebih dari itu pun tak mengapa.
jangan sekadar melukis angan-angan tidak bertepi.
terjemahkan hasrat yang baik kepada amal.
^_^


saya nak memetik beberapa pantun melayu yang telah dilagukan (saya rasa hampir semua orang pun tahu nih lagu siapa kan??) sejarah bangsa melayu: sejarah sang pengembara lautan, peneroka hutan belantara dan pemilik jiwa seekor singa. sayang sekarang macam dah jadi anak kijang saja. lemah-lembik-dan layu. tapi bukan semuanya begitu. alhamdulillah.


#1 (jangan jadi macam nih: hidup segan mati tak mahu. semuanya atas dasar kasih yang tidak sudah-sudah!!)

awan bergulung di hari senja
nampak berbalam biru warnanya
tuan di gunung hamba di paya
dalam jambangan temu ingin bersama

terbang serindit dengan kedidi
singgah di rumpun kayu
kasih menitip tuan basah tak jadi
walau bertahun menanggung rindu


#2 (haa.. yang nih bagus. kalau nak pilih pasangan, pilih yang bagus agamanya dulu!!)

kalau menjerat burung kedidi
janganlah senja baru ke taman
kalau memikat idaman hati
janganlah rupa jadi taruhan

kita berbudi orang merasa
biar sedikit dibawa mati
kalau rupa taruhan jiwa
pudar sedikit berpaling hati

kalau ingin berkasih
harus bijak memilih
kalau teguh bercinta
bijak pilih permata
hidup bahagia sepanjang masa


#3 ( yang nih pun sama macam no.1 tadi.. inilah pantun melayu. gurindam jiwa bercinta kemain banyak. tapi betullah jugak apa yang cuba disampaikan tuh.. never let love get over your head!!)

daun senduduk daunlah mengkudu
asamlah pauh dipetik orang
jangan diikut hati yang rindu
orang yang jauh kasih tak kurang

pohon berimbang di ataslah gunung
tumbuh di bawah pohon meranti
janganlah hidup berulam jantung
menunggu dia bersama mati


24 April 2009

sedar dengan erti kehilangan



Sudah terhantuk baru terngadah. Manusia macam ni lah sifatnya. Saya pun tidak terkecuali. Alhamdulillah, sayang Al-Khaliq itu masih ada buat saya (terima kasih Ya Allah). Sekolam air mata yang tertumpah minggu lalu tidak sekadar menjadi pembasah pipi semata. Musim kemarau hebat 'padang' hati saya nampaknya sudah sampai kepenghujungnya. Hujan rahmat telah turun membasahi hati yang gersang ini. T_T. Di mana silapnya yang menyebabkan kegersangan itu timbul??

Tak perlu pergi jauh-jauh mencari jawapan. Tepuk dada tanyalah jiwa. Letak punca segala masalah itu datang dari kita jua. Tanpa terasa, kita begitu boros dengan waktu usia. Tanpa terasa, kita kian jauh dari keteladanan Rasulullah dan para sahabat. Tanpa terasa, perlahan-lahan kita jadi asing begitu asing dengan islam. Tanpa terasa, kita tidak lagi dekat dengan Allah s.w.t. (huhu T_T. ampunkan daku Ya Allah). Kala lidah, mata, telinga dan hati telah kita bungkuskan dengan maksiat dan dosa yang tidak putus-putusnya, manakan mungkin hati bisa tersentuh dengan ayat2-Nya, manakan mungkin pentarbiahan kita dengan Allah bisa menjadi??


Maha benar Allah dalam firman-Nya:
" Dan janganlah kamu seperti orang2 yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. Mereka itulah orang2 yang fasik."
{al-Hasyr : 19}


Di sinilah datangnya peranan sahabat2 seperjuangan. Kasih-sayang yang Allah tanamkan dalam hati mereka yang ikhlas mencintai-Nya. Tautan kasih yang sering kali kita ulang2kan dalam doa kita. Terima kasih duhai sahabat kerana mengingatkan diriku di kala aku alpa. Terima kasih sahabat kerana sudi berkongsi obor menerangkan kelam malamku. Terima kasih kerana masih tega menyayangiku. ^_^ (sori yer.. jadi puitis plak tetiba. tapi sungguh nih, jazakillah ya ukhti!!).




Selamat datang pagi!
Lihatlah pada siang ini...
kerana di sinilah kehidupanku

hidupnya kehidupanku.

Pada masa singkat inilah

ku temui berbagai hakikat keberadaanku =D

Inilah saat meraih nikm
at
saat meraih cahaya kemenangan

Kerana kelmarin hanya tinggal mimpi
sedang esok adalah suatu fantasi

mengapa perlu murung be
rpanjangan?
mengapa perlu risau berserabutan?
Hari ini jika kau jalani ia sebaik mungkin...

bisa menjadikan hari s
emalam
sebuah mimpi yang indah

dan esok sebagai wujudnya harapan.

Maka duhai sahabat..
Bergeraklah!!

Lihatlah sesuatu yang baik pada detik dan ketika ini.

Sedarlah yang dikau ini bertuah
kerana masih merasa nikmat dari-Nya.

Maka wahai sahabat..

Bergeraklah!!

Inilah erti kesyukuran terbaik dirimu pada Tuhanmu.
^_^




tanpa Mu ... T_T

tanpa kasih-Mu aku hampa
tanpa-Mu aku mati

kini benar-benar ku rasakan
dalam benuk hatiku tanpa-Mu
Ku tak mengerti
takut...
takut jauh dari-Mu
kan Kau tinggalkan aku sendiri.. T_T
tanpaMu aku mati




Resah yang ku ubah dalam kata
melukiskan kesunyian
tanpa Engkau aku tak mengerti
meski pagi itu menatapi
akan sunyi tanpa-Mu menemani
di setiap langkahku
aku sepi

tanpa
cinta-MU aku resah
...

ps: mode sedih
sedang berusaha bangkit kembali!!

16 April 2009

the will to live on

As i peruse over today's The Star news highlight, one title caught my attention. The story revolves around a young woman named Yvonne who fought bravely and buoyantly over her incurable sickness which left her with semi-facial paralysis, deafness, partial blindness, poor balance and a stiff right leg - the infrequent genetically-inherited disease: Neurofibromatosis type II.

She survived 6 surgeries to remove tumours - 1 on her spine and 5 on her brain - and is set to go for a seventh surgery next month to remove a 5cm tumour at the base of her brain. Despite all that, she is still optimistic about life and even sells custom-designed Heart4Hope T-shirts to raise fund for her surgeries.

A few things struck my mind as i fought hard not to overly symphatize with her. What a sick person needed most is courage to fight, not some commiseration over her 'unluckiness encounter' with what the fate has in hands. As i read more about her story, i grows uneasy with how swift i tend to forget how lucky i am to be who i am and where i am right now. It is true that a human is a creature of forgetfullness. Its a wonder how we keep on living on earth so 'happily' without concern over the right things that matters. Seeing how Yvonne keeps on struggling with her life, i become ashamed of myself: i'm just a bit 2 years older than she is, i'm healthy, i know the main purpose i live and i'm not in danger of any kind you can think its possible, and yet i can keep on living leisurely as if there is more days to come in my life (just only after one week ago, i've become so saddened by the fact that my body is a bit unwell and sluggish. How fast I am in forgetting my resolve to sincerely celebrate life and make full use of it T_T).




I know its entirely impossible to keep on living forever, but it is not unachievable for us not to 'die' eternally. I'm talking about the chances of each one of us to leave a legacy of hope behind. Provided if we are truely crystal clear and steadfastly hanging onto the obligation each one of us being handed to: be a khalifah and ubudiah to Allah the One and Only Almighty.

Well, all i can say to myself right now is: If you miss an opportunity, do not fill your eyes with tears over your regret of what could have been and what you can do at that time. Those tears may hide yet another opportunity lying right in front of you. Keep on moving and seize all the chances that you can!!

ps: i'm grateful that right now i'm currently seating in VIP seat of life (a doctor to be insyaAllah. eventhough I still have goosebumps all over my body when i watched some grossly skin lesions especially on the genital part.). That and my perpetual hobby (reading) help me broaden my mind and toughened my spirit along the way. Please, dear God, don't let me wandering around aimlessly in life when i've already found the meaning of my life...

T_T