04 March 2015

Kau yang ku sayang

suatu ketika dulu, ada satu lagu yang agak famous dengan ungkapan ni.

"kau yang ku sayang.. 
kau yang ku cinta. 
kau yang ku rindu
kau lah kekasih hatiku... "

pernah dengar tak? 
Ella nyanyi rasanya. 

hati-hati dengan apa yang keluar dari mulut kita. 
hati-hati juga dengan lintasan hati kita
perlu lebih hati-hati lagi dengan apa yang kita pinta pada Ya Rabbul Izzati 

apa yang kita ungkapkan pada sesiapa jua.. 
setiap perkataan itu akan Allah uji kita dengannya
apakah betul apa yang kita tuturkan itu atau adakah ia hanya manis di bibir sahaja. 

Allah uji bukan sebarang uji.
Uji-Nya penuh dengan nikmat, rahmat dan barakah andai saja kita berjaya melepasinya. 

tapi, macam mana nak pass ye? 
Kan kita manusia ni selalu mudah lupa? 
Kan kita manusia ni telah Allah nyatakan dalam al-furqan satu makhluk yang sangat suka membantah? 

di sinilah letaknya keluarga, saudara-mara, sahabat-handai nan setia! 
kita mungkin x boleh pilih siapa jadi keluarga kita.. 
tapi kita boleh pilih siapa jadi pasangan kita 
dan siapa jadi kawan kita 
nak jadi lawan pun boleh! 

Alkisahnya, Allah sedang uji saya dengan nikmat cinta seorang lelaki
hubungan kami disandarkan melalui orang tengah dan sms bila perlu
dia melalui emak dan pak ciknya, dan saya melalui abah saya
kedua keluarga dah berjumpa
dan perancangan untuk berkahwin dah dimulakan.. 
(doakan kami ya!Penyatuan yang penuh barakah dan membawa sakinah, mawaddah dan rahmah!) 

apa yang saya gusarkan. 
despite all the precautions, 
i can feel myself getting hook line and sinker. 
i fall down hard!

berulang kali perlu ingatkan diri. 
he's not mine
never mine to begin with
just truly a gift from The Most Merciful
Dia yang patut aku sayang
Dia yang patut aku damba-dambakan

teringat pesan Yasmin Mogahed dalam bukunya Reclaim Your Heart - 

Love the Giver not the gift then you will be given. 




jodoh ajal maut adalah urusan ghaib yang hanya Al-Haq sahaja yang mengetahui. 
syukur amat atas kurniaan yang Allah beri ni.
biarpun kami x berkahwin lagi, 
namun after all much trial and errors with another man before him, 
i realise Allah really did give you the best, 
that He really is The Most Wise, 
that He really is The Best Planner, 
and He gives with so much loves and mercy that truly if we think about it, 
there is nothing that we should do except Praise Him and do what He likes. 

since doa is our most powerful weapon, 
and unsaid prayers for loved ones is makbul, 

please please please everyone... 
pray for us. 
pray that this union (insyaAllah) will bring us closer to Him
pray that this union will be fruitful with much mercy and affection. 
pray that everything goes well and paves with barakah. 

May He bless us all. 

jzkk 
baiz.  




 

 


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)